ΜΑΞΙΜΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Ήταν ένα «όραμα ζωής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου για τη νεολαία», ο οποίος εκοιμήθη στις 5 Μαρτίου 2003. Η πρωτοβουλία, αλλά και οι δαπάνες για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου είναι του ιδίου, προκειμένου να στεγαστούν σ’ αυτό οι ποικίλες δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας, όπως:

 1. Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη
 2. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
 3. Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας
 4. Σύλλογος "Παιδική Ορχήστρα-Χορωδία Ι.Μ. Σερρών & Νιγρίτης"
 5. Σχολή Γονέων
 6. Σχολή Κλασσικής Παιδείας
 7. Κέντρο Συμπαραστάσεως Προβλημάτων Οικογενείας και Νεότητας
 8. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
 9. Ιατρείο και Φαρμακείο Κοινωνικής Αντίληψης
 10. Σχολή Παραδοσιακών χορών
 11. Γραφείο Τρίτεκνων Ν. Σερρών

Ονομάστηκε «Μαξίμειο Ίδρυμα» και φέρει επάξια το όνομα του ιδρυτή του. Το Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη από το Σεπτέμβριο του 1998. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του ιδίου έτους από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο. Το 2008 με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου ανηγέρθησαν δύο ακόμη όροφοι οι οποίοι στεγάζουν την Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη "Μυριόβιβλος".

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καρπός της ανυστάκτου και φιλοκάλου ποιμαντικής ευαισθησίας του μακαριστού προκατόχου μας κυρού Μαξίμου, αποτελεί μία πνευματική κυψέλη, όπου θεραπεύονται κατά τρόπον άριστον οι τέχνες και πολιτισμός, ήτοι πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη κοσμική μουσική, η αγιογραφία, η εκμάθηση μουσικών οργάνων. Η εργώδης και φιλότιμη αυτή προσπάθεια συνιστά μία έμπρακτη προσφορά αγάπης και ευθύνης της τοπικής μας Εκκλησίας προς το φιλόθεο, φιλότεχνο, φιλόμουσο και φιλόκαλο πλήρωμά της και ιδίως προς την χρυσή ελπίδα μας, την νεολαία, προσπάθεια που αξίζει ανάλογης αποδοχής και στηρίξεως από όλους μας. Το υψηλό ήθος, η αρίστη κατάρτιση και επάρκεια των διδασκάλων διαφόρων σχολών πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο, το μεράκι και η αγάπη για το έργο, η άρτια υποδομή, η ιδική μας συνεχής πατρική φροντίδα και μέριμνα και η αμέριστη και θυσιαστική συνεισφορά όλων των εντίμων μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος, συνθέτουν τις πλέον ευοίωνες προϋποθέσεις για την συνέχιση και την περαιτέρω προαγωγή της ευλογημένης αυτής προσπάθειας. Παράλληλα θα πρέπει να τονισθεί ότι στον ίδιο φιλόξενο χώρο στεγάζονται και άλλες σπουδαίες πνευματικές δραστηριότητες της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως λ.χ. οι συνάξεις της Σχολής Γονέων, τα μαθήματα σπουδής στους αρχαίους κλασσικούς συγγραφείς, τό Κέντρο συμπαραστάσεως προβλημάτων οικογένειας και νεότητας κ.λπ. Επίσης άρχισαν από το τρέχον έτος και, με την βοήθεια του Θεού, προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εργασίες επέκτασης του Κέντρου για την δημιουργία των καταλλήλων εκείνων χώρων και υποδομών για την λειτουργία της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων και ομιλιών. Ευχόμενος εκ μέσης καρδίας πλούσια την καρποφορία στις δραστηριότητες του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου για το νέο ιεραποστολικό έτος, επικαλούμαι σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τους διδασκάλους και διδασκομένους, το διοικητικό και άλλο προσωπικό, δαψιλή τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Θεού.

† Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
23η Αυγούστου

Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του αγίου Καλλινίκου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Η ιστορία διασώζει το εξής περιστατικό μεταξύ του Πατριάρχου Καλλινίκου και του Αυτοκράτορος. Ο Αυτοκράτωρ ζήτησε από τον Πατριάρχη να διαβάση μια ευχή για να γκρεμίσουν μία εκκλησία, που στον τόπο της ήθελαν να χτίσουν μια βρύση. Ο Πατριάρχης του είπε πως δεν υπάρχουν ευχές για να κρεμίζωνται οι εκκλησίες, παρά μόνο για να χτίζωνται. Ο Αυτοκράτωρ όμως επέμενε και τότε ο Πατριάρχης, αντί για άλλη ευχή, είπε· "Δόξα τω Θεώ ανεχομένω...". Οι άνθρωποι ερχόμαστε σε τούτη τη ζωή για να χτίζουμε και όχι να γκρεμίζουμε, "εις οικοδομήν και ουκ εις καθαίρεσιν", όπως λέει ο Αποστολος Παύλος. Μόνο επειδή ανέχεται ο Θεός, μερικοί γκρεμίζουν τη ζωή των ανθρώπων και ξεθεμελιώνουν το πρόσωπο της γης με τη μάταιη καύχηση πως θα το ξαναχτίσουν καλύτερο. "Δόξα τω Θεώ ανεχομένω..."

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ