ΜΑΞΙΜΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Ήταν ένα «όραμα ζωής του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Μαξίμου για τη νεολαία», ο οποίος εκοιμήθη στις 5 Μαρτίου 2003. Η πρωτοβουλία, αλλά και οι δαπάνες για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου είναι του ιδίου, προκειμένου να στεγαστούν σ’ αυτό οι ποικίλες δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας, όπως:

 1. Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη
 2. Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
 3. Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας
 4. Σύλλογος "Παιδική Ορχήστρα-Χορωδία Ι.Μ. Σερρών & Νιγρίτης"
 5. Σχολή Γονέων
 6. Σχολή Κλασσικής Παιδείας
 7. Κέντρο Συμπαραστάσεως Προβλημάτων Οικογενείας και Νεότητας
 8. Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής
 9. Ιατρείο και Φαρμακείο Κοινωνικής Αντίληψης
 10. Σχολή Παραδοσιακών χορών
 11. Γραφείο Τρίτεκνων Ν. Σερρών

Ονομάστηκε «Μαξίμειο Ίδρυμα» και φέρει επάξια το όνομα του ιδρυτή του. Το Πνευματικό Κέντρο λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη από το Σεπτέμβριο του 1998. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 7 Νοεμβρίου του ιδίου έτους από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο. Το 2008 με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Θεολόγου ανηγέρθησαν δύο ακόμη όροφοι οι οποίοι στεγάζουν την Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη "Μυριόβιβλος".

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καρπός της ανυστάκτου και φιλοκάλου ποιμαντικής ευαισθησίας του μακαριστού προκατόχου μας κυρού Μαξίμου, αποτελεί μία πνευματική κυψέλη, όπου θεραπεύονται κατά τρόπον άριστον οι τέχνες και πολιτισμός, ήτοι πατροπαράδοτη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, η παραδοσιακή δημοτική και έντεχνη κοσμική μουσική, η αγιογραφία, η εκμάθηση μουσικών οργάνων. Η εργώδης και φιλότιμη αυτή προσπάθεια συνιστά μία έμπρακτη προσφορά αγάπης και ευθύνης της τοπικής μας Εκκλησίας προς το φιλόθεο, φιλότεχνο, φιλόμουσο και φιλόκαλο πλήρωμά της και ιδίως προς την χρυσή ελπίδα μας, την νεολαία, προσπάθεια που αξίζει ανάλογης αποδοχής και στηρίξεως από όλους μας. Το υψηλό ήθος, η αρίστη κατάρτιση και επάρκεια των διδασκάλων διαφόρων σχολών πάνω στο γνωστικό τους αντικείμενο, το μεράκι και η αγάπη για το έργο, η άρτια υποδομή, η ιδική μας συνεχής πατρική φροντίδα και μέριμνα και η αμέριστη και θυσιαστική συνεισφορά όλων των εντίμων μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος, συνθέτουν τις πλέον ευοίωνες προϋποθέσεις για την συνέχιση και την περαιτέρω προαγωγή της ευλογημένης αυτής προσπάθειας. Παράλληλα θα πρέπει να τονισθεί ότι στον ίδιο φιλόξενο χώρο στεγάζονται και άλλες σπουδαίες πνευματικές δραστηριότητες της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως λ.χ. οι συνάξεις της Σχολής Γονέων, τα μαθήματα σπουδής στους αρχαίους κλασσικούς συγγραφείς, τό Κέντρο συμπαραστάσεως προβλημάτων οικογένειας και νεότητας κ.λπ. Επίσης άρχισαν από το τρέχον έτος και, με την βοήθεια του Θεού, προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εργασίες επέκτασης του Κέντρου για την δημιουργία των καταλλήλων εκείνων χώρων και υποδομών για την λειτουργία της Εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και μεγάλης αίθουσας εκδηλώσεων και ομιλιών. Ευχόμενος εκ μέσης καρδίας πλούσια την καρποφορία στις δραστηριότητες του Μαξιμείου Πνευματικού Κέντρου για το νέο ιεραποστολικό έτος, επικαλούμαι σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, τους διδασκάλους και διδασκομένους, το διοικητικό και άλλο προσωπικό, δαψιλή τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Θεού.

† Ο Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος

 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
29η Ιουνίου

Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη των δύο μεγάλων και πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Ο Πέτρος είναι ο ψαράς, που ακολούθησε τον Χριστό και τον αγάπησε πιότερο απ' όλους τους Αποστόλους. Ο Παύλος είναι ο φοβερός διώκτης που έγινε κήρυκας του Ευαγγελίου και κοπίασε περισσότερο απ' όλους τους Αποστόλους. Στην Καινή Διαθήκη έχομε δέκα τέσσερις επιστολές του Παύλου και δύο του Πέτρου, δέκα έξη στο σύνολο ασάλευτες πέτρες, του οικοδομήματος της Εκκλησίας. Από τις επιστολές του αγίου Παύλου ας θυμηθούμε τούτο μόνο, που είναι ένας χαιρετισμός και μια ευχή προς τους χριστιανούς· "αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ' υμών". Κι από τα λόγια του αγίου Πέτρου ας επαναλάβωμε την μεγάλη του ομολογία· Κύριε, "συ ει ο Χριστός ο υιός του θεού του ζώντος".

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ