Πνευματικό Έργο

 
Στήν Πνευματική διακονία τις Ιεράς Μητροπόλεως μας συμπεριλαμβάνονται: α) το Θείον Κήρυγμα που πραγματοποιείται πρωτίστως από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο, από Ιεροκήρυκας, θεολόγους, Ιερείς, και άλλους προσοντούχους ομιλητές που προθυμοποιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον αμπελώνα του Χριστού. Κάθε Κυριακή διαβάζεται γραπτό θείο κήρυγμα πού αποστέλλεται από την Ιερά Μητρόπολη ώστε να ακούγεται ο λόγος του Θεού σε όλες ανεξαιρέτως τις εκκλησίες και τα μοναστήρια τις Μητροπόλεως. Κάθε μήνα επίσης κυκλοφορεί και διανέμεται το περιοδικό “Άγιος Νικήτας” το οποίο εκδίδεται από το Σεπτέμβριο του 1990. Απλό, σύγχρονο επίκαιρο, πλούσιο σε ύλη, εποικοδομητικό και ευχάριστο, δίδει κάθε μήνα την εικόνα της ζωής και της δράσης της τοπικής Εκκλησίας και φιλοδοξεί πάντοτε από το έντυπο αυτό μετερίζι του εκκλησιαστικού λόγου να στηρίζει το σημερινό άνθρωπο συνδέοντάς τον με το ζείδωρο πνεύμα και την αιώνια προοπτική της εκκλησίας μας. Είναι ένα βήμα προβολής της ευαγγελικής αλήθειας και μία καθαρή φωνή της εκκλησίας, προς δόξα Θεού καί ωφέλεια ψυχών.

β) Εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται σε αίθουσες Ι. Ναών της πόλεως των Σερρών καθώς και στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτας, όπως επίσης και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό κάθε Σάββατο χοροσταστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεολόγου.

γ) Ραδιοφωνικές ομιλίες στο Ραδιόφωνικό σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως Ράδιο “Κιβωτός” και σε τοπικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς με πνευματικά, αντιαιρετικά και κοινωνικά θέματα.

δ) Η χριστιανική αγωγή νεολαίας που περιλαμβάνει 90 Κατηχητικά Σχολεία Αρρένων και Θηλέων.

Αρρένων : Ὰνώτ.2 - Μέσα 6 - Κατώτ. 7
Θηλέων : Ὰνώτ.5 - Μέσα 13 - Κατώτ. 8
Μεικτά :  Ὰνώτ.1 - Μέσα 14 - Κατώτ. 34

ε) Η Ιερά εξομολόγηση που πραγματοποιείται από εντεταλμένους εφημερίους - εξομολόγους.

στ) Η αντιαιρετική δράση της Ιεράς Μητροπόλεως. Το αντιαιρετικό γραφείο είναι στελεχωμένο από άξιους και βαθείς γνώστες του αντικειμένου κληρικούς - Θεολόγους και λαϊκούς συνεργάτες. Αποτελεί την ομάδα “κρούσης” απέναντι στις αιρετικές ομάδες που δρουν στην περιοχή μας. Οργανώνει αντιαιρετικές ομιλίες και εξορμήσεις. Εκδίδει ενημερωτικά έντυπα και παρακολουθεί από κοντά τα αντιαιρετικά συνέδρια που οργανώνει η Εκκλησία της Ελλάδος.

ζ) Μεγάλη συμβολή στο Θεάρεστο έργο τις Ιεράς Μητροπόλεως έχει και το “Μαξίμειο” Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο. Αποτελεί ένα Μεγάλο επίτευγμα του Μακαριστού Ποιμενάρχου, της Θεοσώστου και Θεοστηρίκτου Μητροπόλεως μας, κυρού Μαξίμου Ξύδα το οποίο ανεγέρθηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες του ιδίου και εγκαινιάσθηκε από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο την 7η Νοεμβρίου του 1998.
 

ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
28η Ιουνίου

"Των αγίων Μαρτύρων τα κατορθώματα, ουρανών αι δυνάμεις υπερεθαύμασαν...". Έτσι ψάλλει η Εκκλησία με θαυμασμό και αυτή και με ευλάβεια, εμπρός εις τα μαρτύρια και τους άθλους των αγίων Μαρτύρων. Όσο σατανικοί σε εφευρετικότητα είναι πάντα οι βασανισταί των Αγίων, τόσο γενναίοι και τόσο καρτερικοί είναι οι Μάρτυρες. Θυμούνται πάντα εκείνο που είπεν ο Ιησούς Χριστός, όταν μιλή για τους διωγμούς των Αποστόλων και των μαθητών του, ότι "ο υπομείνας εις τέλος ούτος σωθήσεται". Γιαυτό και οι άγιοι Μάρτυρες κρατούν με καρτερική υπομονή τον αγώνα μέχρι τέλους. Μια κλίμακα είναι η άθληση των αγίων Μαρτύρων σαν εκείνη που είδεν ο Ιακώβ· αρχίζει από την γη και φθάνει στον ουρανό. Σκαλοπάτι - σκαλοπάτι την ανέβηκαν οι άγιοι Μάρτυρες και μαζί με αυτούς, ο άγιος Παππίας, τον οποίον γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία. Αντεξε με υπομονή και καρτερία "άχρι θανάτου".

ΡΑΔΙΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 99,2 FM

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓ. ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ

ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ