ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Του Πρωτοπρεσβυτέρου
π. Βασιλείου Κουτσούρα

27-02-2025

Στην γειτονική αποστολοβάδιστο και αγιοτόκο Ιταλία μετέβη την παρελθούσα εβδομάδα ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, επικεφαλής μικρής ομάδος συνεργατών του.

Το βράδυ της Κυριακής, 16 Φεβρουαρίου 2025, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της Σερραϊκής Εκκλησίας κ. Θεολόγος και η συνοδεία του, αναχώρησαν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το πρωί της Δευτέρας αφίχθησαν στο Μπάρι, την παλαιά έδρα του τοπικού βυζαντινού «Κατεπάνω», του στρατιωτικού και πολιτικού διοικητή δηλαδή του βυζαντινού θέματος της Ιταλίας. Εκεί προσκύνησαν στην ομώνυμο Βασιλική τον τάφο όπου αναπαύονται από το 1087μ.Χ. τα χαριτόβρυτα και μυροβόλα λείψανα του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού. Αξίζει να αναφερθεί πως ο άγιος Νικόλαος από την βυζαντινή ήδη εποχή, τιμώνταν όλως ιδιαιτέρως στις Σέρρες, όπως μαρτυρεί η παλαιά Εκκλησία του στην Ακρόπολη των Σερρών, αλλά και άλλοι τέσσερις συνολικώς Ναοί μέσα στην πόλη οι οποίοι κατεστράφησαν την 28ην Ιουνίου 1913 στο ολοκαύτωμα της πόλεως από τους Βουλγάρους.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος και οι συνέκδημοί του, πήραν τον δρόμο για την κεντρική Ιταλία όπου επισκέφθηκαν την παλαίφατη ανδρώα, Μονή του Αγίου Βενεδίκτου που δεσπόζει πανοραμικά πάνω στην κορυφή του όρους Κασίνο, πλησίον της ομωνύμου κωμοπόλεως. Η Μονή ιδρύθηκε το 529 μ. Χ. από τον Πατέρα του Δυτικού Μοναχισμού, άγιο Βενέδικτο τον εκ Νουρσίας, πάνω στα ερείπια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού του Απόλλωνα. Στο Καθολικό της Μονής προσκύνησαν τον κοινό τάφο των Αγίων Βενεδίκτου και της αδελφής του Σχολαστικής. Αξίζει να σημειωθεί πως ο άγιος Βενέδικτος, άγιος πατέρας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, άσκησε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του χριστιανικού Μοναχισμού αλλά και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα καθώς με τα μοναστήρια που ίδρυσε, βοήθησε την δυτική Ευρώπη να βγει από το σκοτάδι που ακολούθησε την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τις βαρβαρικές επιδρομές.

Το σημαντικότερο επίτευγμα του οσίου ήταν ο «Κανόνας» του, που διέπεται από ένα πνεύμα ισορροπίας, και επιείκειας και που υιοθετεί ουσιαστικά τις διατάξεις περί του μοναχικού βίου του Μεγάλου Βασιλείου. Γι’ αυτό το λόγο, συχνά ο Άγιος Βενέδικτος αποκαλείται Ιδρυτής και Καθηγητής του δυτικού Μοναχισμού.

Την επομένη, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος και οι συνεργάτες του επισκέφτηκαν μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ιταλίας, το Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano), η οποία δεσπόζει πάνω σε λόφο στην επαρχία της Σιένας, στην περιφέρεια της Τοσκάνης. Η πόλη είναι διάσημη για την μεσαιωνική οχυρωματική της αρχιτεκτονική με τείχη, καμπαναριά και πύργους που διακρίνονται από μεγάλη απόσταση και που μεταφέρουν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές.

Ακολούθησε επίσκεψη στο λίκνο της Ιταλικής Αναγέννησης, την όμορφη Φλωρεντία, η οποία απλώνεται στα εύφορα εδάφη που ποτίζουν οι όχθες του ποταμού Άρνου και που είναι γνωστή για τους αμέτρητους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς θησαυρούς που διαφυλάσσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της πόλης έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Εκεί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τον Καθεδρικό Ναό της Santa Maria del Fiore, το Βαπτιστήριο με τις ανάγλυφες μπρούτζινες πύλες του «Παραδείσου», το καμπαναριό που σχεδίασε ο Τζιόττο, τον ναό του Αγίου Λαυρεντίου με τα πολλά ιερά κειμήλια που διασώζει, καθώς και άλλα μνημεία της Φλωρεντίας.

Η ιερά αυτή αποδημία έδωσε επίσης την ευκαιρία στην τοπική μας Εκκλησία να αποκτήσει πλέον ως φυλακτήριο πνευματικό και πηγή αγιασμού, ιερό απότμημα από το μυροβόλο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία απεκόπη από το ακέραιο Σώμα του θαυματουργού Αγίου Επισκόπου που ως είναι γνωστόν είναι αποθησαυρισμένο στην Κέρκυρα. Τον πολύτιμο αυτό θησαυρό μας χάρισαν το μέγα έλεος του Παναγίου Θεού, οι ολόθερμες πρεσβείες του μεγίστου Ιεράρχου Σπυρίδωνος και η αξιόχρεος ποιμαντορική πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας προς ευλογία, αγιασμό και επιστηριγμό του φιλαγίου πληρώματος της κατά Σέρρας και Νιγρίταν Εκκλησίας. 

Το πρωί της Τετάρτης, 19 Φεβρουαρίου, η μικρή αποστολή μας ανεχώρησε για την Βενετία. Στη μαγευτική Γαληνοτάτη είχαν την δυνατότητα να βρεθούν στον περίφημο Ναό του Αγίου Μάρκου, στο θησαυροφυλάκιο του οποίου φυλάσσονται βυζαντινά ιερά Λείψανα και κειμήλια που βρίσκονται εκεί κυρίως από το 1204 μετά την 4η Σταυροφορία. Στο πίσω μέρος της αγίας Τράπεζας του Ναού, όπου αναπαύονται τα ιερά λείψανα του Ευαγγελιστού Μάρκου, βρέθηκαν μπροστά στην ολόχρυση και σμαλτοστολισμένη Pala d’Oro, που θεωρείται ότι είναι η συληθείσα από τους λατίνους Σταυροφόρους Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στο βυζαντινό εικόνισμα της Παναγίας Νικοποιού, η οποία συνόδευε τον αυτοκράτορα με το βυζαντινό στράτευμα σε όλες τις πολεμικές τους επιχειρήσεις. Μετά τον Άγιο Μάρκο είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε Εκκλησίες και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης των δόγηδων. Το απόγευμα της ίδιας μέρας επέστρεψαν πίσω στην Φλωρεντία.

Το πρωί της Πέμπτης 20 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. κ. Θεολόγος και η μικρή ομάδα των συνεργατών του, αναχώρησαν μετά από μια σύντομη στάση στην αιώνια πόλη, την Ρώμη, για το Μπάρι της Απουλίας, όπου μετά από ένα προσκύνημα στον Ναό του Αγίου Νικολάου , απ’ όπου και έλαβαν ως ευλογία μικρή ποσότητα από το αυθεντικό μύρο πού αναβλύζει θαυματουργικώς από τα ιερά λείψανα του χαριτοβρύτου αγίου, επιβιβάσθησαν στο πλοίο της επιστροφής για τις Σέρρες, κατάφορτοι από ευλογίες και εμπειρίες μοναδικές, με την ευχή να αξιωθούν να προσκυνήσουν και πάλι τα ιερά σεβάσματα της χριστιανικής πίστεως αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία της γειτονικής Ιταλίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως